The Voice for the St. Louis Construction Industry

 
 
Tag archive

KAI

KAI Selected Architect for Extensive Renovations, Additions to South Oak Cliff High School in Dallas, TX

in Companies/News

KAI has been selected as the architect on a $52 million addition and renovation project for South Oak Cliff High School in Dallas, TX. With the design phase nearing completion, construction is expected to begin in Fall 2017.

KAI is providing programming/planning, architecture, interior design, community engagement, project management and construction administration on the project, in which 90% of the school will be renovated, with three additions totaling approximately 60,000 square feet. The design theme centers around creating a 21st century learning environment supportive of current and future students.

South Oak Cliff High School received funding through the 2015 Dallas Independent School District bond program. Prior to the design start, KAI participated in a 3-day charette with the community to gather and formulate ideas for the school’s extensive renovation.

“Our community engagement led to a transformative design solution that will prepare students for the 21st Century. The designs include a new, welcoming front entrance with a 2½ story atrium and the creation of new learning environments for career/technical training, a collegiate academy, fine and performing arts, life skills and general education,” said KAI Texas President and COO Darren L. James. “The original school, built in the 1950’s, had undergone previous renovations, but none to the extent of this one. The existing building’s systems were not adequate or in good working order. Our designs call for the replacement of the entire mechanical system, with the exception of a recently installed chiller that will be re-purposed to cool the new athletic addition.”

A new athletic facility is planned that includes a competition basketball, 2,000-seat gym and auxiliary gymnasium that serves as a storm shelter. This new addition will attach to the existing facility by a circulation space that creates a grand, three-story, light-filled concourse nicknamed the Legacy Concourse that celebrates the heritage of the school’s student athletes. The terminus of the Legacy Concourse is the Bear Den, serving as the new student entry celebrating the morning arrival of students and a gathering spot during the day for academic and social activities.

Along Marsalis Street, KAI designed a new entry for the public, creating a new, two-story expression highlighting the new changes and emphasizing the academic excellence exhibited by the students. The two-story addition houses new administration offices, four new science labs, a community meeting space, and new entry connecting to one of the previous hidden jewels, a light-filled landscaped courtyard.

The two underutilized courtyards are being re-purposed for outdoor learning with new landscaping in both. One will have a terraced amphitheater connecting two of the three floors, the other will have seating for lunch and other academic uses.

On two sides of each courtyard inside the existing school, KAI designed new collaboration spaces adjacent to classrooms allowing access to the courtyard at the first floor or an overlook into the courtyards on the second floor.

About KAI Texas

Founded in 1999, KAI Texas is one of the most respected, minority-owned design and build firms in the state with a diverse portfolio of experience, in-house multidiscipline professionals and expertise in an integrated project delivery process. KAI Texas specializes in architecture, MEP engineering (mechanical/electrical/plumbing) and construction management services. Headquartered in Dallas, KAI Texas has an office in San Antonio. For more information about KAI Texas, visit www.kaitexas.com or call 214.742.0400.

KAI Celebrates Grand Opening of Lacy Clay Center for Children’s Health in St. Louis, MO

in Companies/News

KAI provided architecture, MEP engineering and interior design on the project

KAI recently celebrated the grand opening of the Lacy Clay Center for Children’s Health in St. Louis, MO. KAI provided architecture, MEP engineering and interior design on the $6 million project.

Located at 5647 Delmar Blvd., the new 18,000-square-foot facility provides behavioral health, clinical and counseling support to children ages three to 17. The facility is owned by Betty Jean Kerr People’s Health Centers.

The three-story facility houses administrative offices, examination rooms, therapy spaces, conference rooms, a kitchen, medical records room and an art therapy room, with two outdoor roof terraces on the third level.

KAI designed the family-friendly facility to be bright, open and comfortable. Day lighting was utilized throughout the building’s design to promote the productivity and well-being of the building’s occupants, while large windows were specified in rooms where children would gather, such as the art therapy room.

The building’s exterior was designed for low-maintenance and durability, featuring a combination of fiber cement panels, brick veneer, aluminum storefront and curtain wall glazing systems. The building is supported on spread footings bearing on structural fill, with load bearing masonry wall construction and interior steel columns and steel bar joist.

KAI’s interior design team focused on creating a soothing atmosphere using neutral and cool tones and incorporating soft metals that glimmer when light reflects off the material. Floor to ceiling, curved metal panels are used as an artistic piece on a wall greeting visitors as they enter the main lobby. The same language follows as curves are used in the floor pattern, ceiling clouds and reception desk.

Thoughtful use of color in the flooring, art panels, furniture and casework is seen throughout the second floor. KAI worked with St. Louis artist Cbabi Bayoc to create various artistic images of children playing within tempered glass panels to define each waiting area on the second floor. KAI consulted with health center representatives to select furniture for the first and second floor public areas that utilized materials that could withstand a healthcare environment and worked well with the color scheme.

“The overall goal was to deliver a great project that was within the budget,” said KAI Interior Specialist Asha Perez.  “We listened and paid close attention to the needs of the owner and the community whom we understood would visit this building.”

Dwayne A. Butler, CEO of Betty Jean Kerr People’s Health, expressed his satisfaction with KAI’s work, calling the building, “a game changer in urban behavioral health.”

“My performance expectations of our team have always been so high, that I am rarely shocked by the product of our efforts, but after taking a tour of the interior of our new children’s building, I was almost speechless. The new building is utterly extraordinary. I cannot imagine a more fitting gift to our communities’ most ignored and deserving children and families,” said Butler.

KAI Design & Build is a national 100+ person design and build firm headquartered in St. Louis, Missouri. A renowned leader in the industry, KAI provides design and build integrated project delivery solutions through collaboration, technology, processes and expertise.

KAI Design & Build Completes 1,200-foot-long, Elevated Pedestrian Skywalk Through Largest Medical Campus in St. Louis

in Homepage Primary

KAI Design & Build, along with Joint Venture Partner Paric Corporation, is announcing the completion of a massive 1,200-foot-long, elevated pedestrian skywalk project connecting more than 6,000 parking spaces to the main hospital complex on the BJC HealthCare/Washington University Medical Center campus in St. Louis, MO.

KAI Design & Build’s construction department led the  project, with KAI also providing its architectural design. The project is a component of the BJC HealthCare/Washington University Medical  Center Campus Renewal Project  – a long-term project to transform a 16-block campus that includes Barnes-Jewish Hospital, St. Louis Children’s Hospital and the Washington University School of Medicine. The renewal project is focused on improving the patient and family experience from both a clinical and campus perspective.

Completed in March 2017, after only 264 construction days, the extensive pedestrian connector is a 13-foot-wide tube elevated to heights averaging 40 feet above street level. It starts on the east end at the St. Louis Children’s Hospital staff garage and continues west along the MetroLink right-of-way adjacent to BJC’s new 3,022-space Duncan Central Garage, designed and constructed in 2015 by the Paric/KAI joint venture. The walkway then connects to a third BJC garage on Taylor Avenue and continues across Taylor Avenue to the west and runs alongside the 700-space Metro Parking Garage.

The 1,200-foot walkway ends at the new 12-story Mid-Campus Center where pedestrians can connect to the main elevated walkway system near the BJC Institute of Health and Hope Plaza. The recently completed Mid-Campus Center was also constructed by a joint venture between Clayco and KAI. Other buildings adjacent to the connector route include a 213,000-square-foot College of Pharmacy academic building (currently under construction), the existing College of Pharmacy, the Parkview Building, and the Eric P. Newman Education Center.

KAI’s architects designed the connector to blend in with its surroundings, withstand high pedestrian traffic and outside environmental factors such as wind and weather, and provide a comfortable, safe environment for its travelers.

The connector is constructed of tinted, Low-E glass; pre-fabricated steel truss sections (in total weighing 380 tons); 14 concrete piers (2,500 cubic yards of total concrete); and over 500 sections of glass panels. Its mechanical system consists of a 4-pipe, hot and cold water system that feeds local fan coil units with a couple of local above-ceiling air handlers.

The interior, which could not be completed until the connector was enclosed, incorporates field carpet tiles for its flooring and LED lay-in ceiling fixtures strung along its entire length. The bridge design also incorporates emergency exits, as well as emergency security intercoms (indicated by blue lights) at all garage and building points along its route.

“What we built was a controlled environment that provides a safe way to get from point A to point B,” said KAI Senior Project Manager Jeremy Lammers. “It is a conditioned space so that in the summer, you are going to be cool and in the winter, you are going to be warm. In the rain, you are going to be dry. The connector provides a new way to get to work or class safely and comfortably.”

For security reasons as well as aesthetics, lights were installed roughly every 20 feet in the soffit beneath the bridge to illuminate the ground below and minimize the shadow effect cast from the bridge. The connector’s roof consists of an energy-efficient white, mechanically-fastened TPO roofing system.

With multiple contractors/subcontractors and entities involved in the project at any given time, including the Washington University School of Medicine, St. Louis College of Pharmacy, MetroLink, various BJC HealthCare operational entities, as well as public utilities and the City of St. Louis, significant coordination was required by the KAI/Paric construction team to keep the project on track.

“Clear and regular communication with all of the entities was key to the success of the project,” said Lammers. “Covering roughly seven acres of prime real estate on the eastern side of the largest medical campus in St. Louis, logistics were of the utmost importance. Daily communication with the building managers of several adjacent structures was key each and every day. Our crews had to not only avoid traffic congestion in the area as much as possible, but also work safely amongst the many people walking along the streets to get to the campus for work or school. It was quite a challenging project logistically, but the team did an outstanding job.”

KAI was able to achieve substantial minority inclusion on the project with 75% MBE and 1% WBE participation and reported only two recordable accidents on the project.

Power UP Electrical Contractors provided design/build electrical services on the project, with Square UP Builders providing rough and finish carpentry services.

To view a video of the East-West Connector project, visit https://www.youtube.com/watch?v=eHlmsJUFvq4

Download Project Images: https://www.dropbox.com/sh/9pwich80dy9xh3x/AAAVEhnXSLdyNlICTuJU54PWa?dl=0

 

KAI Design & Build is a national 100+ person design and build firm headquartered in St. Louis, Missouri . A renowned leader in the industry, KAI provides design and build integrated project delivery solutions through collaboration, technology, processes and expertise.

Go to Top